Film-marathon

FILM-MARATHON

TIMOR-LESTE


ZATERDAG 15 OKTOBER 2022


Met onder andere:


* The Living Memory of Wasa-Diga

* To Resist is to Win

* The Circle of Silence


Tussendoor ruimte voor nabespreking en pauze


Waar:

Molukse Stichting Toma

Multatulistraat 1

1521 MD Wormerveer


Bereikbaarheid:

Van station 15 min lopen of

bus 69, halte Lijsterstraat

Auto: gratis parkeren


Inloop vanaf: 11.00 uur

Aanvang om: 12.00 uur

Na afloop napraten en borrelen tot sluit om 20.00 uur


Entree: 5 Euro


Organisatie:

Stg. Vrij Oost Timor i.s.m.

Perintis Aksi Kilat (PAK)

Bestel hier uw kaarten

Informatie over de films:

The living memory of Wasa-Diga


(33 minuten)


Deze film geeft een beeld van het leven en overleven van Timorese guerrilla's in de jaren '80-'90 op de berg Wasa-Diga, nabij Loihuno (Ossu), district Viqueque. Wasa-Diga was een netwerk van schuilplaatsen dat jarenlang fungeerde als een mobiele basis voor het guerrilla commando.


Het verhaal is samengesteld uit historisch archiefmateriaal, herinneringen en gefilmde reconstructies met veteranen. Hiermee krijgt de kijker een goed beeld van het leven in één van deze mobiele bases, genaamd "Alarm".


De film toont de rol, veiligheid, taken, prestaties en moeilijke momenten in het dagelijks leven op de berg. Het laat zien hoe de guerrilla's in staat waren om te vechten en te overleven in "de buik van de vijand" met water en voedsel uit de jungle.


Een aantal sleutelfiguren van dit netwerk: Taur Matan Ruak, opperbevelhebber van het FALINTIL, leider van het verzet in de late jaren '90 en later President van Timor-Leste. Falur Rate Laek, de charismatische commandant die 87 Timorese soldaten uit het Indonesische leger naar de zijde van de guerrilla's leidde, later generaal in het leger van onafhankelijk Timor-Leste. Lu-Olo, commandant van de guerrilla's en later President van Timor-Leste.

To Resist is to Win


(58 minuten)


Samengesteld door wijlen Max Stahl, die bekend werd door zijn filmbeelden van het bloedbad bij Santa Cruz in 1991. Zijn allerlaatste film over Timor-Leste was ook meteen zijn masterpiece.


Je zou van deze film kunnen zeggen: "Timor-Leste for Dummies" omdat de snel opeenvolgende beelden en interviews een pakket aan informatie bieden die het hele plaatje compleet maken. Wie, wat, waarom, waartoe en hoe.


De kijker rolt van de ene emotie in de andere door de opeenvolgende thema's en gebeurtenissen. Het verhaal loopt langs de tijdlijn van verzet, solidariteit, politieke intriges, internationale druk, VN, het referendum met intimidaties en geweld, de uitslag, de totale verwoesting van het land, de aankomst van de INTERFET troepen, verwarring en de hoop op een betere toekomst in vrijheid.


Voor de productie van deze film hebben diverse gerenommeerde journalisten hun materiaal beschikbaar gesteld. De kijker herkent wellicht een aantal van deze beelden en interviews, maar heeft ze niet eerder op deze wijze in de context gezien.

"They tried to kill us, but we are still here, crying and suffering but still alive"


- Xanana Gusmao, 1999 -

The Circle of Silence


(100 minuten)


Een cold-case onderzoek gebaseerd op Shirley Shackleton's gelijknamige boek over de moord op de Balibo Vijf. Shirley is de weduwe van Greg Shackleton, één van de vijf journalisten die in 1975 werden gedood door Indonesische militairen in Balibo, in de aanloop naar de invasie van Timor-Leste.


De zaak Balibo is gehuld in mysteries op hoog niveau. We volgen Shirley op haar zoektocht naar de ware toedracht, nadat de zaak is afgedaan als 'onvoldoende bewezen'. Ze vindt nieuwe bewijzen, zowel over de Indonesische daders als over de Australische belangen bij deze doofpot-affaire.


In Jakarta gaat ze op zoek naar het graf: één kist, één graf, voor vijf journalisten. In Timor volgt ze, net als de journalist Roger East die daags na de invasie in Dili werd gedood, de route die de mannen in 1975 hebben afgelegd naar Balibo en het huis waar de mannen zijn vermoord.


De film gaat echter verder dan het boek en de cold-case. Ook het plaatsen van bugs in het gebouw van de Timorese regering door de Australische geheime dienst in 2004 komt aan de orde.

Voor meer informatie over deze film, klik op de knop hieronder.