The Walk

Lopend van Dili naar Balibo, 130 km in vijf dagen


Op 16 oktober 2015 was het 40 jaar geleden dat vijf buitenlandse journalisten werden vermoord in Balibo, een zwarte dag voor vrije media en alles waar dit voor staat. Na vele lange afstandswandelingen en vele jaren actievoeren voor vrijheid en gerechtigheid nam Francis Janssen het initiatief om in vijf dagen van Dili naar Balibo te gaan lopen, een afstand van 130 kilometer.


De Walk werd opgezet om de Balibo Vijf te gedenken: Gary Cunningham, Tony Steward, Malcolm Rennie, Brian Peters and Greg Shackleton - en andere journalisten die in Oost Timor werden omgebracht: Roger East (1975), Sander Thoenes (1999), Agus Muliawan (1999) en Bernardino Guterres (1999) en alle Timorese slachtoffers van 24 jaar Indonesische bezetting. Het was ook een eerbetoon aan het moedige volk van Oost Timor, dat doorging met hun strijd en uiteindelijk hun vrijheid herwon na 24 jaar bezetting.


Met deze voettocht van130 kilometer werd de nadruk gelegd op de consequenties van impunity (straffeloosheid): slachtoffers zien geen gerechtigheid en daders hebben groen licht om hun praktijken elders voort te zetten, met name in West Papua en de Molukken.


Francis liep zijn tocht niet alleen: in Nederland werd hij bijgestaan door Stichting Vrij Oost Timor met contacten in Dili, voorbereiding en een live-weblog. In Oost Timor werd hij opgewacht en gesteund door lokale journalisten, activisten en diverse organisaties die zich al vele jaren inzetten tegen straffeloosheid, waarbij zes Timorese lopers zich aansloten voor de voettocht naar Balibo. Ook sloten zich zeven fietsers van Dili Cycling aan om de lopers op hun eerste dag te begeleiden.


De Walk begon op 11 oktober in Becora, Dili. Bij het monument voor de in 1999 vermoorde Nederlandse journalist Sander Thoenes verzamelden zich vele sympathisanten, die de lopers volgden naar de tussenstop bij de Santa Cruz begraafplaats. Daar was een moment van bezinning voor de slachtoffers van het bloedbad in 1991, toen het Indonesisch leger het vuur opende op vreedzame demonstranten.


De tocht werd voortgezet naar Liquica voor de eerste overnachting. Na vijf dagen lopen kwamen ze op 15 oktober aan in Balibo, daags voor de herdenking van de moord op de vijf journalisten precies 40 jaar geleden. Zowel van de media als van lokale bevolking onderweg en in Balibo zelf kregen de lopers veel bijval. Door middel van een Engelstalige weblog op Facebook, werd de Walk against Impunty van moment tot moment door een breed publiek gevolgd. De blog kreeg overweldigend veel positieve reacties. We hebben een speciale website gemaakt met een overzichtelijke samenvatting van de blog-berichten. Zie hieronder.


Walk against Impunity 2015

Dili - Balibo

Bewustmaking tegen straffeloosheid, lopend van Dili naar Balibo (130 km). Ter nagedachtenis van de Balibo Vijf en allen die stierven in de strijd voor vrijheid. Klik op het logo voor meer info.