Circle of Silence

DE FILM

De verhaallijn


Een cold-case onderzoek gebaseerd op Shirley Shackleton's boek over de moord op de Balibo Vijf. Shirley is de weduwe van Greg Shackleton, één van de vijf journalisten die in 1975 werden vermoord door Indonesische militairen in Balibo, in de aanloop naar de invasie van Timor-Leste.


De zaak Balibo is gehuld in mysteries op hoog niveau. We volgen Shirley op haar zoektocht naar de ware toedracht, nadat de zaak werd afgedaan als 'onvoldoende bewezen'. Ze vindt nieuwe bewijzen, zowel over de Indonesische daders als over de Australische belangen bij deze doofpot-affaire.


In Jakarta gaat ze op zoek naar het graf: één kist, één graf, voor vijf journalisten. In Timor volgt ze, net als de journalist Roger East die daags na de invasie in Dili werd gedood, de route die de mannen in 1975 hebben afgelegd naar Balibo en het huis waar de mannen zijn vermoord.


De film gaat echter verder dan de cold-case. Ook het plaatsen van bugs in het gebouw van de Timorese regering door de Australische geheime dienst in 2004 komt aan de orde.

WAAROM?

Straffeloosheid


De makers van deze docu-film deden een beroep op iedereen die zich wil inzetten tegen deze straffeloosheid. Daarvoor was er samen met Stichting Vrij Oost Timor een fondswerving gestart. Mede dankzij de giften vanuit ons netwerk hier in Nederland is de eindproduct rond gekomen.


Waarom is deze docu zo belangrijk? Immers, Oost-Timor is vrij. Het punt is straffeloosheid, omdat daders die niet berecht worden gewoon elders dóór kunnen gaan zolang hun misdaden in de doofpot verdwijnen.


Kijk naar De Molukken, waar je riskeert te creperen in een cel als je danst met je vlag. En kijk naar West-Papua, waar journalisten worden geweerd om te voorkomen dat de feiten over genocide wereldkundig worden gemaakt.


Zolang Australië uit economische belangen bereid is om desnoods samen met  Indonesië grove oorlogsmisdaden te verdoezelen, zal dat zijn weerslag vinden in de hele regio.


Daarom: Stop impunity, zet je in tegen straffeloosheid!

BEKIJK DE TRAILER

Fair Trade Films


Opgezet in 2010 te Melbourne door Stella Zammataro en Luigi Acquisto, beiden met ruim twintig jaar filmervaring met producties over sociale vraagstukken en politieke kwesties. Klik op het logo voor meer info.

Dili Film Works


Opgezet in 2010 te Dili en gelinkt aan Fair Trade Films. De stuwende krachten zijn Bety Reis, Lurdes Pires en Gaspar Sarmento. Het team regiseert, adviseert, acteert bij tal van spraakmakende producties. Klik op het logo voor meer info.

De Balibo Vijf


Gedetailleerde info over de achtergrond en politieke verwikkelingen rond de moord op de vijf journalisten in 1975 te Balibo, met persoonlijk relaas van familieleden en resultaten van de diverse onderzoeken. Klik op de foto voor meer info.

Stichting Vrij Oost Timor


Opgericht in 2000 door een aantal activisten in Utrecht, na jaren van acties en campagnes voor een vrij Oost Timor en steunt diverse Timorese initiatieven voor lokale economie en democratisering. Klik op het logo voor meer info.

Walk against Impunity


Voettocht tegen straffeloosheid, van Dili naar Balibo (130 km), in samenwerking met lokale organisaties in Timor-Leste. Ter nagedachtenis van de Balibo Vijf en allen die stierven in de strijd voor vrijheid. Klik op het logo voor meer info.